Sütök 2 piskótalapot nagy gáztepsiben (30 x 40 cm).
1 piskótalaphoz:
- 4 tojás
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg finomliszt
- 2 dkg kakaópor
- 4 g sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál víz
- 2 evőkanál olaj
- csipetnyi só a tojásfehérjébe
A tojások sárgáját kikeverem a porcukorral és a vízzel, majd hozzáadom az átszitált lisztet, a sütőport, a kakaóport és a tojásfehérje keményre vert habját. Sütőpapírral kibélelt tepsiben sütöm (tűpróba). Itt a sütőpapírt nem szedem le, még langyosan összetekerem, és enyhén nedves konyharuhában hagyom kihűlni a tekercseket. Mikor kihűltek, leszedem a sütőpapírt, és olyan rugalmasak lesznek a lapok, hogy csuda! Nem fognak berepedni! 😉
A krémhez:
- 1,5 csomag vaníliás pudingpor
- 4,5 dl tej
- 20 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A pudingport megfőzöm tejben. Mikor leveszem a tűzhelyről, belekeverem a kristálycukrot, és lehűtöm. A vajat habosra keverem, s hozzáadagolom a pudingot és a kakaóport. A krémmel bekenem mindkét lapot, elösször összetekerem az első tekercset, majd folyamatosan hozzátekerem a másik lapot is. Így kapok egy szép vastag roládot – melyet kívülről is be lehet vonni krémmel, avagy mázzal -, s tetszés szerint díszítem. Hagyom pár órát a hűtőben dermedni, majd szeletelem.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.