Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 1 evőkanál tejpor (elhagyható)
- 3 evőkanál cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- kb. 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott vaj
Töltelék:
- 5 dkg vaj
- cukrozatlan kakaópor
- porcukor
Az olvasztott vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek és elindítom a dagasztást. Kb. 10 perc után kis adagokban öntöm hozzá az olvasztott vajat, majd tovább dagasztom a kalácstésztát. Ezután vagy a kikapcsolt gépben, vagy kelesztőtálban kelesztem duplájára. Lisztezett deszkára borítom és kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom.
A töltelékhez felolvasztom a vajat és egy ecsettel elkenem a kinyújtott tésztán. Egy szűrőn keresztül meghintem kakaóporral, jó bőven, hogy a tésztát teljesen eltakarja, sehol ne látszódjon át. A kakaós rétegre porcukros réteget teszek, azt sem sajnálom. Szintén szitán keresztül szórom rá, annyit, hogy eltakarja a kakaóport.
Ezután a hosszabb oldalától kezdve feltekerem, mint a bejglit. Kétujjnyi vastag szeletekre vágom. Kétféle módon lehet sütni. Vagy egy magasabb falú tepsibe sorakoztatom őket szorosan, ekkor a tészta felfelé fog kelni, magasabb, puhább csiga lesz. Vagy egy nagyobb sütőlemezre viszonylag egymástól távolabb teszem őket (mint most én), így a csigák oldalra terülnek. Mindkét esetben sütés előtt hagyom a tepsin még 30 percig kelni.
Ezalatt előmelegítem a sütőt 180°C-ra és kb. 20 perc alatt készre sütöm a csigákat. Egy csésze tejet felforrósítok egy tasak vaníliás cukorral. A kisült csigákat azonnal, még forrón megöntözöm a vaníliás tejjel. Ettől lesznek puhák, szaftosak.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!