A piskótához:
- 7 tojás
- 29 dkg kristálycukor
- 29 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 8 evőkanál étolaj
A krémhez:
- 6 evőkanál liszt
- 1 tojássárgája
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 7,5 dl tej
- 35 dkg vaj
A tetejére:
- 2 tábla fehér csokoládé (én bocisat használtam)
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál vaj
A piskótához a tojások fehérjét felverjük a sóval, majd a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük. Beletesszük a tojások sárgáját, az olajat és a szódabikarbónát, amivel szintén tovább verjük, de csak addig, amíg a tojássárga és az olaj teljesen elkeveredik a fehérjében. Végül kanállal óvatosan beleforgatjuk a lisztet, hogy a hab ne törjön meg.
Kivajazott, lisztezett 26 cm-es tortaformába öntjük, elsimítjuk, és 180 °C-on, alsó-felső sütésen aranybarnára sütjük körülbelül 30 perc alatt, de ez sütőtől függ. Sütőpapírral bélelt tepsiben is süthetjük.
A krémhez a lisztet, tojássárgáját kevés tejjel kikeverjük, a többi tejet felforraljuk és sűrű pépet főzünk, majd kihűtjük. Annyi krémet hagyjuk, amivel a torta külsejét majd megkenjük. A porcukrot, kakaóport és a vaníliás cukrot jó habosra keverjük, hozzáadjuk a pépet és még azzal is homogénre dolgozzuk. A piskótát 3 felé vágjuk és a krémet elosztva megkenjük a lapokat. A fehér krémmel megkenjük a tetejét és az oldalát. Pár órára betesszük a hűtőbe. A fehér csokoládét felolvasztjuk és belekeverjük az olajat és a vajat. Végül rácsurgatjuk a kész tortára és ízlés szerint kidíszítjük. Dermedésig rakjuk vissza a hűtőbe.
Mészáros Erika receptje.