Pain de Genes piskóta:
- 2 tojásfehèrje 50 g cukorral felverve
- 2 tojássárgája
- 1 egèsz tojás
- 50 g mandulaliszt
- 20 g olvasztottvaj
- 40 g finomliszt
- 50 g porcukor
Lemoncurd:
- 2 tojássárgája
- 1 egèsz tojás
- 3 citrom leve ès reszelt hèja
- 100 g kristálycukor
- 100 g vaj
- 6 g porzselatin 30 g vízben áztatva
Túrómousse:
- 500 g túró
- 900 g barack joghurt
- 3 csomag vaníliáscukor
- 380 g barack
- 80 g barackbefőtt lè
- 400 ml 30% tejszín felverve
- 12 g citromlè
- 25 g zselatin 125 g vízben áztatva
Tükőrglazúr:
- 150g kristálycukor
- 150g glukózszirup
- 100g fehèrcsoki
- 100g sűrített tej
- 75 g víz
- 15g porzselatin 75g vízben áztatva
A piskótához a tojássárgákat ès az egèsz tojást felverjük, hozzákeverjük a mandulalisztet, olvasztott vajat, porcukrot, majd óvatosan hozzákeverjük a cukorral felvert tojásfehèrjèt, finomlisztet.
Sütőpapírral bèlelt lapos tepsibe öntjük, kissè elterítjük, majd 160 °C-on, 25 perc alatt kèszresütjük.
Miután kihült, 22 cm kört vágunk belőle.
A lemoncurdhoz a citromok levèt reszelt hèját, kristálycukrot egy forralóban felforraljuk.
A tojássárgákat ès az egèsz tojást felverjük, lassan hozzákeverjük a forralóból a citrom levet, majd visszaöntve a forralóba, kis lángon sűrűre főzzük. Maximum 70 °C-ig!
Hozzákeverjük a vajat, majd a vízben áztatott zselatint, ès egy 22 cm formában lefagyasztjuk.
A túrómussehoz mindent alaposan összedolgozunk, majd hozzákeverjük a vízben áztatott zselatint.
Egy 25 cm tortaformát kibèlelünk vaxpapírral, beleöntjük a fele túrómousset, rá helyezzük a fagyasztott lemoncurd korongot, jöhet rá a mousse másik fele, majd bele nyomjuk a piskóta korongot ès egy èjjelre a fagyasztóba tesszük.
A tükörglazúrhoz a cukrot, vizet glukózszirupot felforraljuk, egy kiöntőbe tesszük a többi hozzávalót, majd ráöntjük a forró szirupot. Alaposan összebotmixerezzük, közben tetszőlegesre színezzük Fractal gèllel! Letakarva hagyjuk 32 °C-osra hűlni.
Kivesszük a tortát a formából, majd egy kissebb talpra tève, egyenletesen ráöntjük a glazúrt.
Kb 12 órára papírdobozban a hűtőben hagyjuk lassan kiolvadni.
Gulácsi Bertold receptje
A fenti recezt a szerző engedélyével került feltöltésre!