Porhanyós tészta:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- tejföl az összeállításhoz
- lekvár a megkenéshez
Kevert tészta:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 kiskanál kakaó
- 1 dl tej
- 13 dkg liszt
Máz:
- 1 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
Az porhanyós tészta anyagait összegyúrjuk, 3/4 részét tepsibe nyújtjuk, és megkenjük lekvárral. A kevert tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a tojást és a sárgáját. Hozzádolgozzuk a szódabikarbónás lisztet, a kakaót és a tejet. Ezt a masszát ráöntjük a lekvárral megkent tésztára. A porhanyós tészta félretett részéből ujjnyi rudakat sodrunk, és hosszában, egyenletes távolságban rátesszük a barna tésztára. Előmelegített sütőben megsütjük.
Ez idő alatt a tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, majd a meleg tésztára kenjük. Rövid idő után a hab megszárad és szeletelhető.
A recept Rozi erdélyi konyhájából való. Ahogy a képen látható, most kis változtatással készítettem el. A porhanyós tészta félretett részébe tettem a kakaót, ebből lettek a rudak, a kevert tésztába a kakaó helyett mandulaaromát tettem, így halványzöld lett. Nagyon finom ezzel a változtatással is.
Légrádiné Czeglédi Erzsébet receptje.