Tápláló és mutatós kelt tésztát terveztem, és ilyenre sikeredett. 🙂 Külalakra talán nem olyan szép, de az íze nyerő volt! Viszonylag hamar elkészült, csakis a hűlés lassúsága nehezítette az illatozó forró süteményre való várakozást…
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 8 dkg margarin
- 6 dkg cukor
- csipet só
A töltelékekhez:
- 5-6 evőkanál lekvár (nálam szilva)
- 25 dkg túró
- 1 közepes tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 125 g joghurt (nálam citromos)
- 3 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál cukor
A kenéshez:
- 1 felvert tojás
Az élesztőt felfuttatjuk kevés tej és cukor társaságában, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 1/2 órán át duplájára kelesztjük.
Amíg kel, elkészítjük a túrós tölteléket. Ehhez a túrót, a cukrokat és az egész tojást villával alaposan átnyomkodjuk, majd reszelt citromhéjjal meghintve tovább kavarjuk. A búzadarát is hozzáadagoljuk és félretesszük pihenni.
A megkelt tésztát két részre osztjuk, és ujjnyi vastagra kinyújtjuk (25 × 50 cm.) Az egyik felét megkenjük ízlés szerinti mennyiségű lekvárral, és finoman meghintjük búzadarával. Feltekerjük és kb. 10 db széles csigára daraboljuk. Sütőpapíros tepsiben a csigákat kör alakban egymás mellé rendezzük (én picit bevagdostam a tetejüket ollóval, így még inkább rózsás lesz a végeredmény).
A másik tésztát a túrós töltelékkel töltve egyenletesen feltekerjük, majd háromszög alakban kb. 10-12 cikkre vágjuk. Szépen a rózsák köré rendezzük őket.
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Kb. 10 perc kelesztés után a tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük és porcukorral meghintjük.
Másnapra is finom puha maradt a tészta, gyermekeim egy bögre tejjel reggelire szívesen fogyasztották. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.
Olajbogyó mondta
Millió bocsi!!!! 2 dkg friss élesztőt használtam, vagy fél csomag szárazzal is működik ;)Üdv Olajbogyó