Úgy kezdődött, hogy megláttam a minap egy régimódi teasüteményes kis könyvecskét az egyik üzletben, és mivel annyira imádom a hagyományos ízeket – még akkor is ha nem hazaiak -, nem tehetek róla, nem bírtam ellenállni, megvettem. 🙂 Ez a fánkrecept is ebből van, már első olvasásra megtetszett, mert rendkívül egyszerű és gyors, amit én is mindig díjazok. Lekvárral nagyon jólesett, így a mai leves mellé egy valóban tökéletes második fogás sikeredett.
- 34 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 1/4 teáskanál só
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék (én gyömbérport használtam)
- 12 dkg vaj
- 6 dkg kristálycukor
- 1 tojás
- 1,5 dl tej
- olaj a sütéshez
- kristálycukor a megszóráshoz
Szitáljuk a lisztet a sót és a fűszereket egy tálba. Kockázzuk bele a vajat, kézzel morzsáljuk össze gondosan, majd adjuk hozzá a cukrot. A tojást kissé verjük fel a tejjel együtt, végül adjuk azt is a liszthez. Késsel vagy fakanállal dolgozzuk össze lágy tésztává, majd borítsuk lisztezett munkalapra és állítsuk össze, gyúrjuk, amíg szép sima lesz. Ha kész, gyújtsuk kb. 1 cm vastagra és 6 cm-es pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a köröket, a közepüket pedig egy kisebb (3 cm-es) formával. Süssük olajban mindkét oldalukat szép pirosra, majd szalvétára szedve itassuk le róla a felesleges zsiradékot, végül pedig még melegen hintsük meg kristálycukorral.
Langyosan a legfinomabb, de az sem baj, ha teljesen kihűl. Jó étvágyat kívánok!
Szabókiné Jung Andrea receptje.