Vajas rész:
- 10 dkg liszt
- 40 dkg vaj (esetleg margarin)
Alaptészta:
- 2,5 dl víz
- 1 evőkanál só
- 1/3 kávéskanál 20 %-os ecet
- 50 dkg liszt
- 5 dkg étolaj
A vajas részhez a zsiradékot összegyúrjuk a liszttel. Laposabb téglalapot formázunk, alufóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe.
Az alap tésztához a vízben feloldjuk a sót és az ecetet. A lisztet nagyobb tálba szitáljuk, ráöntjük az olajat, kicsit összekeverjük, majd az ecetes-sós vízzel felöntve tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk. Cipót formázunk, 20 percig letakarva pihentetjük.
A cipó széléből 4 fülecskét képzünk nyújtófával, mint a lóhere. A közepe maradjon púposabb. Ide helyezzük a hűtőből kivett vajas részt. A 4 fülecskét ráhajtjuk, hogy teljesen betakarja. Először a gyúrófával finoman ütögetve (hogy egyenletesen szétterüljön a vajas rész a tésztarétegek között) téglalapot nyújtunk lisztezett deszkán, kb. 1 cm-es vastagságban. A tészta felületéről lesöprögetjük a felületi lisztet. Készítünk egy szimpla hajtást, 90 fokkal elforgatjuk a tésztát, kinyújtjuk, liszt le, majd jön egy dupla hajtás. Elfogatjuk megint, 20 perc pihentetés. Megint kinyújtjuk a tésztát, lisztet le, szimpla hajtás, nyújtás, lisztet le, dupla hajtás, 20 perc pihentetés. És fel is dolgozhatjuk, vagy betesszük a hűtőbe feldolgozásig, akár egy éjszakára is.
Ez a tésztafajta nagyon jól mélyhűthető, gondoljunk a boltokban megvásárolható leveles tésztára. Pontosan ez az. Készíthető belőle túrós táska, kakaós csiga, tiroli rétes, és még sorolhatnám. Én húsos haséhoz használom most fel.
Mária receptje.
Képes segítség a tésztakészítés folyamatáról:
Sok vaj, kevés liszt és kevés zsiradék, sok liszt – hajtogató.
Négy fülecskét ütünk a nyújtófával a cipó szélén, mint a lóhere. A közepe maradjon vastagabb.
Középre helyezzük a hajtogatandó részt.
Ráhajtjuk a 4 fülecskét, hogy eltakarja. Azért kellett a tészta közepét ducira hagyni, hogy alul felül viszonylag azonos vastagságú legyen a tészta.
A gyúrófával először finoman ütögetve (hogy szétterüljön a vajas rész a tésztarétegek között) téglalap alakúra nyújtjuk. Kb. 1-1,5 cm-esre.
A tészta felületéről lesöprögetjük a lisztet. Szemre elharmadoljuk, és hajtunk egyet – még a jobboldali rész is rájön. Ez a szimpla hajtás.
90 fokkal elfordítjuk, kinyújtjuk, liszt le.
Negyedeljük a tésztát, a két szélét jobbról, balról középre behajtjuk. Majd mintha egy könyvet becsuknánk, egymásra hajtjuk. Ez a dupla hajtás.
90 fokkal elforgatjuk, 20 perc pihi. Még egyszer végigmegyünk a hajtogatásokon, 20 perc pihentetés, és lehet feldolgozni, hűtőbe tenni akár éjszakára is, vagy mélyhűtőbe a későbbi használatig.