Kb. 60 db süti készül ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 25 dkg puha vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 vaníliarúd
- 12 dkg finomliszt
- 25 dkg étkezési keményítő
A díszítéshez:
- 10 dkg porcukor
A vajat a porcukorral habosra keverjük. A vaníliarudat hosszában felvágjuk, kikaparjuk a belsejét és a vajhoz keverjük. A lisztet és a keményítőt összekeverjük, majd a vajas masszával gyorsan csomómentesre összegyúrjuk. A tésztából 3 darab kb. 3 cm átmérőjű rudat formálunk és 30 percre hűvös helyre tesszük. Betehetjük a hűtőbe is.
Ezalatt a sütőt előmelegítjük 175°C-a alul-felül sütő esetében. Ha légkeveréses sütőnk van, akkor 160°C-ra állítjuk. 2 tepsit kibélelünk sütőpapírral. Míg az egyik tepsi a sütőben van, addig a másikkal tudunk dolgozni. A rudakat 20-20 szeletre vágjuk, golyókat formálunk belőlük. A tésztát a tepsibe rakosgatjuk, és egy kanállal vagy villával enyhén lelapítjuk a tetejüket. 12-15 percig sütjük. A sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből és hagyjuk kihűlni. Végül megszórjuk porcukorral.
Az aprósüteménynek jót tesz, ha állni hagyjuk, mert megpuhul és nem lesz olyan száraz.
Sándor Andrea készítette el Christa Schmedes: Karácsonyi sütemények című könyvéből.