- 10-10 evőkanál cukor, olaj és tej
- 50 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 teáskanál szalalkáli
- csipetnyi só
A krémhez:
- 8 dl tej
- 8 evőkanál liszt
- 9 evőkanál cukor
- 30 dkg vaj
- 1 citrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- csipetnyi só
A tetejére:
- porcukor
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a tejet és a sóval meg a szalalkálival átszitált lisztet. Lazán összeállítjuk, hogy egy puha, lágy tésztát kapjunk. Ezt lisztezett felületen négy részre osztjuk; mindegyik részt gombóccá formázzuk, majd 5-10 percig pihentetjük. Lapokká nyújtjuk, és tepsi hátán vigyázva megsütjük úgy, hogy a lapok világos színűek maradjanak, ugyanakkor legyenek átsülve. Miután megsütöttük a lapokat, kihűlni hagyjuk. A liszthez adjuk a cukrot, a citromhéjat és -levet, a vaníliakivonatot, majd a tejet és a sót. A krémet kis lángon, folyamatosan kavargatva besűrítjük, majd teljesen kihűlni hagyjuk. Ez idő alatt habosra keverjük a vajat, majd a teljesen kihűlt pépet óvatosan a vajhoz keverjük. A krémmel megtöltjük a lapokat, majd a süteményt hűtőszekrényben tartjuk legalább 6 órán keresztül. Másnap a legfelső lapot meghintjük porcukorral.
Szabókiné Jung Andrea receptje.