A tésztához:
- 80 dkg liszt
- kb. 3 dl víz (langyos)
- csipet cukor
- 10 dkg margarin (olvasztott)
- 4 dkg élesztő
- só (ízlés szerint)
A töltelékhez:
- 1 csomag lapkasajt
- kb. 1 szál kolbász
- 2 dl tejföl
- 1 kiskanál pizzakrém
- kb. 20 dkg trappista sajt (lereszelve)
A tetejére:
- 1 tojás (felvert)
- szezámmag
A lisztet egy nagy tálba beletesszük. A közepébe egy kis mélyedést, „fészket” készítünk a kezünkkel, és beleöntünk 1 dl langyos vizet, majd a vízbe szórunk egy csipet cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Ujjunkkal jól összekeverjük az élesztős vizet. Utána a „fészek” széléről szórunk az élesztős vízbe egy kis lisztet, és megint jól összekeverjük az ujjunkkal. Letakarjuk, és kb. 5 percet várunk, míg felfut a kovász. Mikor felfutott, beletesszük a sót, az olvasztott margarint és a maradék (2 dl) langyos vizet, és jól összegyúrjuk, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kb. 1 óráig pihentetjük, míg a duplájára kel.
Míg kel a tészta, addig összekészítjük a belevalókat: A kolbászt felkarikázzuk, a trappista sajtot lereszeljük, és a tejfölt összekeverjük a pizzakrémmel. Mikor már megkelt a tészta, csipünk belőle egy jó nagy maréknyit, és egy lisztezett sík felületen kezünkkel egy kicsit oválisra kinyújtjuk. A tészta egyik végére rátesszük a lapkasajt felét, megkenjük tejfeles pizzakrémmel, és rátesszük a kolbászt. A tészta másik végét pizzavágóval kis bevágásokat ejtünk, de csak közepéig, majd a bevágott részre szórunk egy kis reszelt sajtot. A kolbászos felénél elkezdjük a tésztát feltekerni, de a vágott része kerüljön felülre.
Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. (Nekem kb. 12 kifli lett.) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kifliket, de ne nagyon közel egymáshoz, mert még sülés közben nő! (Fontos, hogy most is a vágott felületük legyen felül!) Végül megkenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben 180°C-on szép pirosra sütjük.
Jó étvágyat kívánok! 🙂
Tündi konyhájából kaptuk ezt a remek receptet.