Annyit újítottam – bár lehet, hogy csak nekem új -, hogy a tésztát porcukorral nyújtottam, így sütés közben szépen rákaramellizálódott a cukor és szebb színe lett, a tojásfehérjét pedig félig lefagyasztottam mielőtt habbá vertem.
Tészta:
- 50 dkg leveles tészta
Krém:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál liszt
- 2,5 dkg zselatin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 l tej
- 2 dl víz
A leveles tésztát kinyújtjuk, kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi alján 200°C-on kisütjük. 24 × 39 cm-es tepsibe elég ez a tészta. Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell, és fontos tudni, hogy sütés közben még zsugorodik! Ha a lapok kihűltek, széleiket levágjuk és az egyiket egy olyan tepsibe helyezzük, aminek magasabb pereme van. A másikat felkockázzuk akkorára, amilyen nagyságú krémeseket szeretnénk.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és szép habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a pudingport, a lisztet, a zselatint, kevés tejet, és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjét jó keményre felverjük. Közben a tejet feltesszük forrni. Amíg még langyos, óvatosan belekeverjük a tojásos-pudingos masszát, és állandó kevergetés közben lassú tűzön sűrűsödésig főzzük (ügyeljünk, mert felforrnia nem szabad, nehogy a tojás összerántódjon). A tűzről levett krémhez óvatosan hozzáadjuk a vaníliás cukrot, végül kis hűlés után beleforgatjuk a tojásfehérjehabot is. Kicsit hűlni hagyjuk, hogy enyhén sűrűsödjön, majd a tepsibe helyezett lapra öntjük. Ráhelyezzük a kockalapokat, és így hagyjuk teljesen kihűlni.
Czine Zsuzsanna receptje.