Tészta:
- 1 csomag (25 dkg) leveles tészta
Krém:
- 8 tojás
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 2,5 dkg zselatin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 dl tej
A leveles tésztát kettőbe vesszük, egyenként gáztepsi nagyságúra kinyújtjuk és tepsi alján 200°C-on kisütjük (22 × 35 cm). Sütés előtt érdemes megszurkálni villával, hogy a púposodást meggátoljuk. Nagyon gyorsan kisül, figyelni kell. Ha a lapok kihűltek, széleiket levágjuk, majd az egyiket egy olyan kisebb tepsibe helyezzük, aminek magasabb pereme van. A másikat feldaraboljuk akkorára, amilyen nagyságúra szeretnénk a krémeseket.
A krémhez a tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, és szép habosra keverjük. Hozzáadjuk a pudingport, a zselatint, kevés tejet és csomómentesre kikeverjük. A tojásfehérjét jó keményre felverjük. Közben a tejet feltesszük forrni. Amíg langyos, óvatosan belekeverjük a tojásos pudingos masszát és állandó kevergetés közben lassú tűzön sűrűsödésig főzzük (de ügyeljünk, mert felforrnia nem szabad, nehogy a tojás összerántódjon). A tűzről levett krémhez óvatosan hozzávegyítjük a vaníliás cukrot, végül kis hűlés után a tojásfehérje habját.
Kicsit hűlni hagyjuk, hogy enyhén sűrűsödjön, majd a tepsibe helyezett lapra öntjük, ráhelyezzük a kockalapokat, és így hagyjuk kihűlni.
Ez a legigazibb házi krémes!
Czine Zsuzsanna receptje.