Tészta:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 8 dkg cukor
- 20 dkg méz
- 1 egész tojás
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Töltelék:
- 1 liter tej
- 15 dkg liszt
- 45 dkg cukor
- 30 dkg vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, és a többi anyag hozzáadásával elkészítjük a tésztát. Jól meggyúrjuk, és sütőlemezen a 6 egyenlő részre osztott tésztából lapokat sütünk. Fontos, hogy minden lap sütése előtt a nyers tésztát jól meglisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk át, így nem fog ragadni, könnyű lesz vele dolgozni.
A töltelékhez a cukrot világosbarnára pirítjuk. 1 dl vízzel és 3 dl tejjel feloldjuk a lisztet, a többi tejjel elkavarjuk, és a karamellhez öntve sűrűre főzzük, mint a tejbegrízt. Langyosra hűtjük, és darabokban hozzáadjuk a vajat, és a vaníliás cukrot. Kikavarjuk. A lapok szélét egyenesre vágjuk (a leeső széleket később felhasználjuk még). A lapokat megtöltjük a krémmel, a tetejére is kenünk, és a levágott széleket a sütemény tetejére reszeljük.
Készíthetjük a lapokat méz nélkül is, dupla mennyiségű cukorral, és valamivel több tejjel. A mézes lapok aznap kemények, csak másnapra puhulnak meg.
Czakó Zoltánné Ibolya receptje.