Tészta:
- 60 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 2 dl tejföl
- tojás
- 2 dkg szalalkáli
Krém:
- 3 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg kristálycukor
- 1,3 liter tej
- 10 dkg margarin
- 5 dkg kakaópor
- ízlés szerint rum, vagy aroma
A krémnek van egy másik változata is:
- 3 csomag étcsokoládés pudingpor
- 1,3 liter tej
- 15 dkg cukor
- 10 dkg margarin
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- rum, vagy aroma ízlés szerint
Szükséges még:
- kevés zsír a tepsi kenéséhez + kevés liszt
- porcukor a megszóráshoz
A lisztet összekeverjük a szalalkálival, és a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk az összes többi összetevőt, és jól összegyúrjuk. Ha lágy lenne, kevés lisztet, ha keménynek tűnik, kevés tejfölt adunk hozzá. Olyan állaga legyen, hogy 1-2mm-re tudjuk nyújtani! 6 részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk, majd zsírozott, lisztezett gáztepsi hátán 180-190°C-on 5 perc alatt megsütjük. Villával szurkáljuk meg előtte, nehogy sütés közben nagyon felhólyagosodjon!
A krémhez a tejet főni tesszük. A pudingport a kakaóval, a cukorral elkeverjük, és a tejből veszünk ki 1-2 dl-t, simára dolgozzuk vele, aztán a forrásban lévő tejhez öntjük, felfőzzük, 1-2 perc. A végén hozzáadjuk a margarint, és rummal ízesítjük. A másik változatnál ugyanígy járunk el, csak a kakaó helyett az étcsokoládét a margarinnal együtt keverjük el, majd olvasztjuk el a kész pudingban.
A kész krémet 5 részre osztjuk, és még melegen a lapok közé kenjük. Minden lapnál óvatosan nyomkodjuk meg a kezünkkel. Tegyük hűtőszekrénybe, és másnap szeleteljük, porcukorral meghintve tálaljuk.
Jákli Judit receptje.
Judit összes többi csodás receptjét itt olvashatjátok!