Tészta:
- 30 dkg rétesliszt
- 30 dkg finomliszt
- 8 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1 csomag szalalkáli (15 g)
- 1 dl tej
- 1 evőkanál olvasztott méz (a méz el is maradhat, de finomabb lesz tőle)
Krém:
- 30 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
- 1 liter tej
- 6 evőkanál rétesliszt
- 3 tojás
- 5 dkg kakaópor
- 25 dkg sütőmargarin
- 1 csomag vaníliás cukor
A tésztához forró tejben felfuttatjuk a szalalkálit, hozzáadjuk a kétféle lisztet, a zsírt, a porcukrot, a tojást, a mézet, és összegyúrjuk annyi tejet adva hozzá, hogy könnyen lehessen sodorni. Fél óra pihentetés után 5-6 cipóra osztjuk, 4-5 mm lehetőleg azonos méretű, vékony lappá nyújtjuk, majd lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt lapos tepsiben világosra sütjük (180°C-on kb. 10-12 perc alatt megsül, de érdemes figyelni a tésztát sütés közben, mert forró sütőben hamarabb sül). Ha a tészta sütés közben felhólyagosodna, nem kell megijedni, és attól sem, hogy a tészta kemény – vigyázni is kell a mozgatásával, mert könnyen törik. Ha töltelék kerül bele, meg fog puhulni.
A töltelékhez megpirítjuk a kristálycukrot, és 2 dl vízzel felengedjük. Utána 1 liter tejben elkeverjük a 3 tojást, 6 evőkanál réteslisztet és a kakaót, ezt a pirított cukorhoz adjuk, sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a margarint és a vaníliás cukrot. Megtöltjük a langyos krémmel a lapokat. A tetejét olvasztott vajjal kentem le, és jó vastagon megszórtam porcukorral. Másnap szeleteljük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
Csikós Pálné mondta
Anyukám csinálta nagyon sokat ezt a sütit, mindig finom volt. Újra felidéztem azokat az időket.