Piskótatészta:
- 4 tojás
- 27 dkg cukor
- 1 dl étolaj
- 1 dl víz
- 27 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 dl rum
Krém:
- 20 dkg csokoládé
- 2,5 dl tej
- 2 evőkanál rétesliszt
- 20 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 2 tojássárgája
A piskótához a 4 tojássárgáját, a cukrot, az olajat és a meleg vizet összekeverjük. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát egy másik tálban összekeverjük, majd a tojásos cukorhoz öntjük. Jól összedolgozzuk. A tojásfehérje felvert habját kanalanként beledolgozzuk. Zsírozott, lisztezett gáztepsibe (36 × 22 cm) öntjük a masszát. Előmelegített sütőbe toljuk, és 200°C-on tűpróbáig sütjük.
Elkészítjük a krémet. Lereszeljük a csokoládét. A tejet felfőzzük a rétesliszttel. A margarint, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, beleszórunk 15 dkg csokoládét, és a tejes masszával összekeverjük. Kevés krémet hagyunk a torta bevonására.
A megsült tésztát kis négyzetekre vagdossuk (1 × 1 cm-re), és rálocsoljuk a rumot. Folpackkal kibélelünk egy kör alakú tálat, majd teszünk szorosan az apró kockákból egy sort bele, kenünk rá krémet, majd ismét egy sor tészta jön, erre krém, amíg el nem fogy. A formába rétegezett tésztát lenyomatjuk egy olyan nagyságú tárggyal, mint amekkora az edény. 5-6 óra múlva, vagy másnap kiborítjuk a formából. A félgömb alakú tortát bevonjuk a maradék krémmel. Hangyautakat húzunk rá, és megszórjuk a fennmaradó reszelt csokoládéval. Vizes késsel szeleteljük. Jó étvágyat hozzá!
Iluska receptje.