Tészta:
- 70 dkg liszt
- 40 dkg darált haj
- 2 evőkanál tejföl
- 1 egész tojás
- 1 evőkanál ecet
- 1 csapott kávéskanál só
- ugyanannyi cukor
- szódavíz
Bármivel tölthetjük:
- túróval, mákkal, dióval, lekvárral, csak fantázia kérdése
A háj kivételével a leírt mennyiségből puha tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, és vékony téglalap alakúra nyújtjuk. Felkenjük a hájat, és kígyószerűen összetekerjük, majd a nyújtófával ellapítjuk. Újra kinyújtjuk, és párnaszerűen hajtogatjuk. 20 percre hidegre tesszük. Ezt a műveletet meg kétszer ismételjük, közben pihentetjük. Utolsó nyújtáskor kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és 15 cm széles lapokra vágjuk, hossza marad. Középre hosszában felterítjük a tölteléket, majd a két szélét bevagdossuk 2 cm széles csíkokra. Ezeket masniszerűen összefogjuk, áthajtjuk egymáson a szemben levőket. 220°C-os sütőben sütjük. Szép zsemleszínűre kell sütni. 20 percig ne nyitogassuk a sütőt!
Szép leveles lesz a tészta. Mi úgy melegen el is szoktuk fogyasztani azonnal…
Valcsika receptje.