- 50 dkg finomliszt
- 25 dkg háj
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- kevés tej
- 1 kávéskanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 5 dkg zsiradék
Az élesztőt kevés langyos tejjel, cukorral, kevés liszttel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, hogy levegősebb legyen, és amikor az élesztő felfutott, a tejföllel együtt hozzáadjuk. Sózzuk, jól összedolgozzuk, és letakarva, langyos helyen 40 percig pihentetjük. Utána három részre osztjuk. Kinyújtjuk, a tetejét hájjal megkenjük. Mindegyik lapot egymásra hajtogatjuk. Felülről, alulról, majd jobb oldalról, és bal oldalról hajtjuk egymásra a tésztát. 15 percig pihentetjük, majd még kétszer megismételjük ezt a műveletet. Amikor utoljára kinyújtottuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, tetejét bevagdossuk, tojássárgájával megkenjük, és 180ºC-ra előmelegített sütőben megsütjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, és frissen kínáljuk.
Tea mellé, vendégvárásra a legalkalmasabb sós sütemény.
Anita receptje.