Alap:
- 15 dkg gluténmentes zabpehely
- 3 dkg őrölt mogyoró
- 10 dkg olvasztott vaj
Krém:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- csipet só
- 250 ml tejszín
- 1 csomag zselatin fix
Tetejére:
- 80 g étcsokoládé
- 1 evőkanál étolaj
- durvára vágott mogyoró
Az alaphoz finomra aprítjuk a zabpelyhet, összekeverjük a mogyoróval és hozzáöntjük az olvasztott vajat. A keveréket egy sütőpapírral bélelt kb 22 * 22 cm – es tepsi aljába nyomkodjuk.
A cukrot aranyszínűre karamellizáljuk, majd hozzáöntünk 1 dl tejszínt és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg a karamell felolvad. Azután hozzákeverjük a vajat és a sót, majd kihűtjük.
A maradék tejszínt a zselatin fix – el habbá verjük, majd óvatosan összeforgatjuk a karamellkrémmel. A krémet a zabos alapra simítjuk és hűtőbe tesszük 1 – 2 órára dermedni.
A csokoládét az olajjal vízgőz felé téve összeolvasztjuk és rásimítjuk a karamellhab tetejére. Durvára vágott mogyoróval megszórjuk és pár órára hűtőbe tesszük dermedni. Kockákra felvágva szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!