Tésztához:
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 25 dkg magozott meggy
- 4 tojássárgája
- 2 dl tej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
Tetejére:
- 10 dkg porcukor
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 4 tojásfehérje
Tésztára:
- meggylekvár
1. A vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásssárgákat, és ezzel is habosra verjük.
2. A mákot 15 dkg liszttel, a szódabikarbónával és a citromhéjjal elkeverjük, és a tejjel felváltva a vajas krémhez adjuk.
3. A meggyről a levet leöntjük, jól lecsepegtetjük, és a 3 evőkanál liszttel alaposan meghintjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk.
4. Vajazott, lisztezett tepsibe öntjük, 180 °C-os előmelegített sütőbe tesszük. körülbelül 30 perc kell ahhoz, hogy a tészta megsüljön, és a tűpróbán is átmenjen.
5. A fehérjéket csipet sóval félig felverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet, és kemény habbá verjük.
6. A sütőből kikapott tészta tetejét meggylekvárral megkenjük, majd rákanalazzuk a habot.
7. 5 percre visszatesszük a sütőbe, majd lekapcsoljuk, és még 20 percet hagyjuk száradni.
Bné receptje.