Tészta:
- 4 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg lágy vaj
- 2 dkg kakaópor
- 20 dkg liszt
- 1/2 tasak sütőpor
- 1, 5 dl tej
- 5-6 evőkanál savanykás lekvár
- 1 üveg meggybefőtt
Tojáshab:
- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 1 tasak vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
A sütőt 180 °C – ra melegítjük, egy 20 x 30 cm – es tepsibe sütőpapírt fektetünk. A meggyet alaposan lecsepegtetjük.
A tojássárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük, majd tovább keverve hozzáadjuk a vajat és a tejet. Ezután hozzáforgatjuk a sütőpororral vegyített, kakaós lisztet, majd a masszát a tepsibe simítjuk és kb 25 perc alatt megsütjük.
Közben elkészítjük a habot. A tojásfehérjét egy hőálló tálban a sóval félig felverjük, majd vízgőz felé téve, tovább verve 2 – 3 részletben hozzáadagoljuk a cukrokat és fényes habbá verjük.
Ha a tészta megsült, egy szívószállal lyukakat fúrunk bele, megkenjük lekvárral és kirakjuk a tetejét meggyel. Erre rásimítjuk a tojáshabot és visszavéve a hőfokot 100 °C – ra, addig sütjük / szárítjuk amíg a hab barnulni nem kezd.
Baloghné Kele Judit receptje. Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!