Egyszerű és fincsi! A hozzávalók mennyiségét hozzáalakítottam a 35 × 40 cm-es tepsimhez, ugyanis a régi tepsik szerintem kisebbek voltak, így szép magas a süti, nem is nagyon lehet átharapni! 😉
Tészta:
- 7 tojássárgája
- 30 dkg margarin
- 28 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 45 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 3 dl tej
Hab:
- 7 tojásfehérje
- 35 dkg kristálycukor
Szükséges még:
- málna
A tojássárgáját a puha margarinnal, a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem kézi mixer segítségével, majd hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet és kb. 3 dl tejet. Ekkor már kézi habverővel keverem. Egy 35 × 40 cm-es tepsit kivajazok és lisztezek, beleöntöm a masszát, majd megszórom egyenletesen gyümölccsel (friss málnával, eperrel, de lehet sárgabarackbefőttel is készíteni – a savanykás gyümölcs jobb bele). 180°C-ra előmelegített sütőbe teszem.
Amíg sül a tészta, a tojásfehérjét a cukorral mixerrel kemény habnak felverem. Kb. 15 percig is eltart, hogy a hab „sziklakemény” legyen! 😉
Amikor a tészta megsült, kiveszem a sütőből és rásimítom a habot. Picit villával meg lehet cifrázni, majd visszateszem a sütőbe kb. 10-15 percre, de már csak 100-120°C-on, hogy a hab teteje kicsit megszikkadjon. Így a hab még másnap is szép magas marad, persze csak ha még marad másnapra a sütiből!
Arra vigyázzunk, hogy a hab ne sárguljon meg, mert akkor már a szeletelésnél töredezni fog! Ilyen egyszerű receptet, és mennyit írtam! 😀 Jó étvágyat kívánok a sütihez!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.