Tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 1/2 dl rum
- 5 dkg mazsola
- 500 g őszibarackbefőtt
- 5 dkg margarin
- 6 tojás
- 50-50 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
- 30 dkg darált mák
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
Hab:
- 2 kávéskanál citromlé
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk. 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Az őszibarackokat 2 cm-es darabokra vágjuk. A margarint felolvasztjuk. Egy mélyebb 20 × 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. A tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra és a tepsibe terítjük, nyomkodjuk, villával megszurkáljuk és középső bordamagasságra állított rácson 10 percig sütjük. A mazsolát meglocsoljuk rummal.
Közben a tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjéket 1 csipet sóval habbá verjük, majd apránként hozzáadunk 5 dkg cukrot és kemény habbá verjük. A tojások sárgáját 5 dkg porcukorral fehéredésig keverjük, aztán hozzáadjuk a langyos margarint, a reszelt citromhéjat, fűszereket, majd kanalanként felváltva a tojáshabot és a mákot,v égül a rummal együtt a mazsolát.
Az elősütött tésztát megszórjuk zsemlemorzsával és az őszibarackkal, majd a tetejére simítjuk a mákkrémet. Visszatesszük a sütőbe és megsütjük. Tűpróba!
A hab hozzávalóit keményre verjük és a forró megsült sütemény tetejére simítjuk, villával megcifrázzuk vagy csillagcsőrös habzsákba szedve a tészta tejére nyomjuk csigaalakzatban. Visszatesszük a sütőbe és további 8-10 percig, enyhe pirulásig sütjük. Rumsodó vagy pikáns lekvár kíséretében kínáljuk.
Senkit ne ijesszen el a hozzávalók sokasága, mert az elkészítés voltaképpen egyszerű, a végeredmény pedig pazar. (Forrás: Lajos Mari – HÁZI SÜTEMÉNY könyv)
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!