A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 4 dkg margarin
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2 tojás
- 7 csipet só
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 10 dkg margarin
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 tojás
- 1 csipet só
A tetejére:
- 1 tojás
Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a csipet sót, a tojásokat, a cukros, élesztős tejet, és jól összegyúrjuk. A túrót villával áttörjük. A vajat megolvasztjuk, kissé hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a túróhoz a töltelék összes hozzávalóival együtt, és összekeverjük.
A tésztát kettéosztjuk és tepsi méretűre nyújtjuk. Az én tepsim mérete 30 × 20 cm. A tepsit kikenjük margarinnal és kibéleljük az egyik kinyújtott tésztalappal. Rákenjük a túrótölteléket, majd befedjük a másik tésztalappal. Megkenjük a kissé felvert tojással, villával megszurkáljuk. 200°C-ra előmelegített sütőben alsó-felső lángon kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük.
A pitét bármilyen szezonális gyümölcstöltelékkel el lehet készíteni.
Kránicz Györgyi receptje.
Még több recept, konyhai praktikák és tanácsok a Györgyiségek Facebook oldalon.