Piskóta:
- 4 tojás fehérje
- 2 tojás sárgája+1 evőkanál hideg víz
- 125 g cukor
- 150 g liszt
- 1/2 csomag sütöpor
- 1 evőkanál narancs lereszelt héja
- csipet só
Gyümölcsvelő:
- 250 g erdei gyümölcs
- 5 evőkanál víz
- 3 evőkanál cukor
- 8 g zselatin
- 100 ml víz
Krém:
- 300 g ricotta
- 200 g mascarpone
- 2 evőkanál méz
- 300 ml tejszín
- 50 ml narancslé és kevés a lereszelt héjából is
- 2 tojás sárgája
- 1 kanál kukorica keményítő
- 80 g cukor
- 300 g tej
- 1 kiskanál vanília aroma
- 10 lap zselatin
A tojások fehérjét a cukor fele mennyiségével kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a kanál vízzel és a maradék cukorral fehéredésig kavarjuk, majd a habhoz adjuk, beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a narancshéjat. Előmelegített sütőben, 180°C-on, körülbelül 17-20 perc alatt, egy 24 cm-es sütőformában megsütjük. Amikor kihűlt, kettévágjuk. A gyümölcsöt cukorral és az 5 kanál vízzel felfőzzük. A zselatint a 100 ml vízben hidratáljuk, majd a forró de nem fővő gyümölcshöz adjuk. Hagyjuk kicsit lehűlni, majd pépesítjük. Egy 22 cm-es tortakarikába tegyünk fóliát és ebbe öntsük a masszát, majd helyezzük a hűtőbe. A krémhez a tejszínt kemény habbá verjük, a mascarponét a mézzel és a ricottával, a narancslével és a lereszelt héjával kavarjuk össze. A zselatin lapokat vízbe áztatjuk. A tojás sárgáját cukorral, keményítővel, tejjel és vanília aromával feltesszük melegedni gőz fölött. Vigyázzunk, hogy ne forrjon, mert akkor a tojás összemegy. A tűzről levéve felolvasztjuk benne a jól kinyomkodott zselatin lapokat, kicsit hagyjuk hűlni, majd a ricottás krémmel összekavarjuk. Tortakarikát teszünk a piskóta köré, meglocsoljuk kicsit narancslével és rátesszük a gyümölcsvelőt, majd a krémet. Minimum 2 órára hűtőbe tesszük. Én tejszínnel díszítettem és a megmaradt piskótalapot felvágtam és kicsit srégen rá helyeztem a torta tetejére, majd porcukorral megszórtam.
Kenderesi Magdolna Judit receptje.