A piskótához:
- 4 tojás
- 22 dkg porcukor
- 10 dkg olvasztott vaj
- 1 nagy citrom leve és reszelt héja
- 15 dkg liszt
- 1 késhegynyi sütőpor
A piskóta lekenéséhez:
- 2 evőkanál házi baracklekvár
A krémhez:
- 3 dl tejföl
- 3 dl habtejszín
- 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
- 1 citrom leve és reszelt héja
- 1 evőkanál zselatin
A krémre:
- 820 g vegyes gyümölcsmix befőtt
A tetejére:
- 2 csomag színtelen tortazselé
- 4,5 dl befőttlé vízzel kiegészítve (cukrot nem tettem hozzá, mert kellemes íze volt)
A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral és az olvasztott vajjal jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt háját és levét. Fakanállal hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, majd a tojásfehérjék kemény habját. Sütőpapírral bélelt, 20 × 30 cm-es tepsibe öntjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A sütőpapírt lehúzzuk róla. Tálcára borítjuk, és még melegen megkenjük baracklekvárral. Visszatesszük a kihűlt tepsibe. Alufóliával körbeburkoljuk.
Míg sül a tészta, elkészíthetjük a krémet, majd hűtőbe tesszük felhasználásig. A tejszínt kemény habbá verjük. A tejfölt a cukorral, a citrom levével és reszelt héjával kikeverjük. A zselatint 1/2 dl vízben feloldjuk, a tejfölös-citromos krémhez keverjük, majd hozzákeverjük a tejszínhabot is. A krémet a piskótára tesszük, elsimítjuk.A kompótot leszűrjük, a sütemény tetejét gyümölcsökkel kirakjuk. A befőtt levét kiegészítjük vízzel, és a zselatinnal felfőzzük. Amikor kissé hűl, ráöntjük a gyümölcsökre. Pár órát hagyjuk dermedni a hűtőben!
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!