A tésztához a mérce a 175 ml-es joghurtos pohár:
- 1 pohár natúr joghurt
- 2 pohár liszt
- 1 és 1/4 pohár cukor
- 1/2 pohár étolaj
- 1/2 csomag sütőpor
- 3 tojás
- pici só
- 1 csomag vaníliás cukor
A krémhez:
- 15 g zselatin
- 5 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 4 dl habtejszín
A rakományhoz:
- ribizli
- 2 db kivi
- ananászszeletek (bármilyen gyümölcs lehet)
- 12 g tortabevonó zselé
- 4 dkg cukor
- 5 dl víz vagy gyümölcslé
A tésztához egy 20 × 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A joghurttal elkeverjük a tojásokat, a sót, majd a cukrokat és az olajat is. Több részletben beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, összedolgozzuk és a tepsibe öntjük-simítjuk. Sütjük.
A krémhez 1 dl vízben a zselatint felpuhítjuk. Habosra keverjük a tojássárgákat a cukorral, a vaníliával, a pudingporral és 1 dl hideg tejjel. A többi tejet felforrósítjuk, a krémhez adjuk és lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. 2 kis merőkanál forró krémmel simára keverjük a zselatint, a krém egészéhez adjuk és hideg vízbe állítva, gyakran megkeverve kihűtjük. A tejszínt keményre verjük és kíméletesen összedolgozzuk a vaníliakrémmel, aztán egyenletesen a kihűlt tésztára simítjuk. Betesszük a hűtőbe (én a fagyasztóba tettem fél órára) dermedni.
Utána átlós csíkokat formálva kirakjuk gyümölcsökkel. A tortabevonó zselét a tasakon lévő eljárás szerint elkészítjük, majd amikor kezd egy kicsit dermedni, a tésztára öntjük. A tészta közepétől indulunk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!