A tésztához:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 30 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 1-2 evőkanál tejföl
A vajat morzsoljuk el a liszttel, a cukorral és a tojássárgájákkal, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe, ezalatt a kis kosárkaformákat vajazzuk ki, és liszttel is hintsük be őket. A tésztát nyújtsuk ki 2-3 mm vastagra, szúrunk ki akkora korongokat belőle, amelyekkel kényelmesen kibélelhetjük a kosárkákat. A szélüket kenjük meg tojásfehérjével, sorakoztassuk sütőlemezre, majd előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 10 perc alatt süssük szép világosra. A formákból kiborítva hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 15 dkg teavaj
- 13 dkg kristálycukor
Megfőzzük a pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral. Amikor levesszük a tűzről, belekeverjük a cukrot, és hagyjuk kihűlni. A vajat kihabosítjuk, hozzákeverjük a pudingot, majd tortadíszítő csővel megtöltjük a kosárkákat.
A gyümölcsös díszítéshez:
- 1 doboz eperbefőtt
- 1 doboz mandarinbefőtt
- 3 db kivi
- 5 g citromos zselatinpor
A gyümölcsöket hagyom lecsepegtetni, a kivit összemetélem, s ráhalmozom a kosárkákban a krémre. A zselatint elkészítem az utasítás szerint, végül rákanalazom a gyümölcsökre. Amint megdermedt, máris fogyasztható.
Jó étvágyat kívánok!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.