- 2 nyaláb rebarbara
- cukor ízlés szerint
- késhegynyi őrölt fahéj
- 1-2 szem szegfűszeg
- 1 kávéskanál kukoricakeményítő
- 1 tojás különválasztva
- néhány szem érett, szép eper
- néhány szál friss menta vagy citromfű
- tejszínhab (ízlés szerint)
A rebarbarát jó alaposan megmossuk, ha kell, valamennyire meghámozzuk. 2-3 cm-s darabokra vágjuk. Annyi vízben, amennyi épp ellepi, rövid ideig főzzük. Utána leszűrjük – a leve akár azonmód megiható, nagyon egészséges! Valamennyi lét hagyjunk rajta, cukrot szórunk rá (ízlés szerint), turmixgépben sima krémmé keverjük. Visszatölthetjük ugyanabba az edénybe, amiben főtt (ha kell, adjunk hozzá még kevés lét, de nem muszáj) – hozzákeverjük a kukoricakeményítőt, egyszer felforraljuk, folyamatosan kevergetve. Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját. Igyekezzünk habosra verni. A fehérjét (csipet sóval) kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a krémet.
Kistálkákba mérjük szét: mindegyik aljába tegyünk darabokra vágott epret, rá a krém, mehet a hűtőbe. Tálaláskor tegyünk a tetejére egy-egy szép eperszemet, cifrázhatjuk menta- vagy citromfűlevéllel, tejszínhabbal.
Vida Andi receptje.