Tészta:
- 12 tojás
- 22 dkg vaj/margarin
- 22 dkg porcukor
- 1,5 evőkanál kakaópor
- 1,5 csomag sütőpor
- 15 dkg liszt
- 15 dkg darált dió
Krém:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 25 dkg vaj/margarin
Grillázs:
- 20 dkg cukor
- 10 dkg darabolt dió
Egy 30 x 40 cm-es tepsit kivajazunk, lisztezünk, a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A 10 tojás fehérjét 3 evőkanál vízzel kemény habbá verjük, a sárgáját a margarinnal, cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport, sütőporos lisztet, a darált diót és a tojáshabot. Körülbelül 30 perc alatt megsütjük. A krémhez a tojásokat a cukorral vízgőz felett sűrűre főzzük, folyamatosan kevergetve. Hűlni hagyjuk.A grillázshoz a cukrot világos barnára karamellizáljuk, hozzáadjuk a diót, vizes deszkára borítjuk, hagyjuk kihűlni. Kihűlés után ledaráljuk. A kihűlt krémet alaposan elkeverjük a margarinnal, hozzáadjuk a grillázst. A tésztát úgy vágjuk el, hogy legyen egy 4-5 egyforma hosszú lapunk, de mindegyik 2-3 cm-rel legyen keskenyebb a másiktól, a legkisebb legyen 2 cm széles. Majd a maradék tésztát vonjuk be karamellel, melyet 10 dkg cukorból, pár csepp ecetből egy kanál vízből készítsünk el. Mielőtt megkötne, vágjuk 2 cm széles csíkokra. A legszélesebb tortalapot egy tálcára helyezzük, megtöltjük a krémmel, rátesszük az eggyel kisebb lapot majd így tovább,a végen a legkisebb 2 centiméteressel zárjuk.Az elkészült piramis oldalát is vonjuk be a krémmel, majd ezt fedjük be a karamelles csíkokkal. A csíkok közét töltsük ki a maradék krémmel. A tetejét ízlés szerint dióval, krémmel, karamellel, cukorgyönggyel díszítjük.
Beatrix receptje.