Párom nagymamája jött hozzánk látogatóba, s mivel a napokban ünnepelte a születésnapját, gondoltam meglepem egy tortával. Ami nem szokványos számunkra, hogy csak cukor nélküli édességeket készítettem.
A tésztához:
- 8 közepes tojás
- 8 evőkanál liszt (10 g liszt = 7 g CH)
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- folyékony édesítőszer
- 1 teáskanál vanília aroma
- víz
A krémhez:
- 25 dkg margarin
- 30 dkg natúr gesztenyemassza
- 3 dl 1,5%-os tej (~12 g CH)
- 1 csomag diabetikus vaníliás pudingpor
- folyékony édesítőszer
- rum aroma (ízlés szerint)
- 1 kupaknyi citromlé
A bevonáshoz:
- 2,5 dl cukormentes növényi habtejszín (Hulala)
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez:
- natúr gesztenyemassza
Sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A 3 piskótalap elkészítésével kezdünk. Egy 24 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral kibélelünk. 8 evőkanál lisztet összekeverjük a sütőporral és félretesszük. 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk, a sárgáját pedig csipet sóval és édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Apránként a sárga masszához adjuk a 2 evőkanál sütőporos lisztet, 2 evőkanál vizet, és óvatosan hozzáforgatjuk a felvert tojásfehérjét is. Kb. 10 perc alatt világosra sütjük, majd rácsra téve kihűtjük.
A kakaós laphoz 6 tojásból készítjük el a tésztát ugyanígy, csak itt 2 evőkanál kakaóport és 6 evőkanál vizet is adunk a sárga masszához. Ha túl sűrű lenne, nyugodtan tegyünk még hozzá vizet. Az édesítőszerre azért nem írtam mennyiségeket, mert mindenki szája íze szerint készítse el (a fehér piskótához kb. 1 evőkanál, a kakaóshoz pedig 3 evőkanál édesítőt használtam fel). Rácsra téve kihűtjük, majd félbevágjuk.
A krémhez egy edényben elkészítjük a vaníliás pudingalapot, majd kihűtjük. A natúr gesztenyemasszánkat burgonyanyomón átpréseljük, egy nagy maréknyit félreteszünk a tortánk tetejére. A vajat és édesítőt habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a vaníliapudingot, majd a gesztenyemasszát. Rum aromával ízesítjük. Egy kis kupaknyi citromlét szoktam a vajas krémekhez keverni, amitől könnyedebb lesz a máz.
Az összeállításnál kakaós lappal kezdünk, majd a krémből teszünk, világos lap következik, krém és kakaós piskótával zárjuk a sort. Kívülről vékonyan kenjünk a krémből, majd tegyük hűtőbe egy fél órára. Így könnyebben tapad majd a tejszín külső felületre. Felverjük kemény habbá növényi tejszínünket és kedvünkre díszíthetünk.A tejszínhab felébe kakaóport kevertem, így kombinálva a mintát. A torta tetejét az előzőleg félretett gesztenyemasszával díszítettem.
Nagy örömömre igazi sikere volt a süteménynek, és cseppet sem vont le élvezeti értékéből, hogy nem cukorral volt ízesítve! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.