Nagyon szeretjük a gesztenyés édességeket, hát még a képviselőfánkot! Miért ne léphetnének szoros fúzióba? Csokis sipkával a tetejükön ráadásul kicsit a levelek közt bujkáló gesztenyeszemekre emlékeztetnek… 🙂 30 db lesz ebből a mennyiségből.
Az égetett tésztához:
- 2,5 dl víz
- 1/4 teáskanál só
- 115 g vaj
- 23 dkg liszt
- 4 tojás
A kenéshez:
- 1 tojássárgája kevés vízzel keverve
A krémhez:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 20 dkg margarin
- 10 dkg porcukor
- 250 g gesztenyemassza
- 2 evőkanál rum vagy aroma
A csokimázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 dkg vaj
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tésztához egy közepes nagyságú edényben vizet forralunk, sót adunk hozzá és felolvasztjuk benne a vajat. Mikor a vajas víz felforrt, hozzáadjuk a lisztet, amit gyors mozdulatokkal, gondosan elkeverünk, hogy ne legyen csomós a massza. Akkor jó az állaga, amikor a tészta már elválik az edény falától. Másik edénybe átöntjük a forró masszát és folytonos, alacsony fokozaton történő keverés mellett egyesével hozzá adjuk a tojásokat. Ennél a folyamatnál kioldódik a glutén, besűrűsödik, ettől nőnek majd meg a sütőben a fánkocskák.
A ragadós, de könnyen kezelhető masszából két teáskanál segítségével galuskákat szaggatunk és a sütőpappírral bélelt tepsire halmozzuk. (Egymástól legalább 3 cm távolságra célszerű, mert megnőnek sütés közben.) A tojássárgáját kevéske vízzel elkeverjük, ezzel kenjük le a tésztahalmok tetejét, ettől szép narancssárgák lesznek. Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt átsülnek. A kisült fánkokat egy fogpiszkálóval kiszúrjuk, hogy a felesleges gőz távozhasson, majd visszatesszük az előzőleg elzárt sütőbe szárítani a tésztát, kitámasztott sütőajtónál kb. 15 percre. Ezután rácsra téve kihűtjük a falatnyi fánkokat.
Krémhez a vaníliával ízesített tejből és pudingporból sűrű krémet főzünk és hűlni hagyjuk (közvetlen a tetejére folpack fóliát terítünk, hogy ne bőrösödjön be a puding). A vajat és a porcukrot robotgéppel habosra mixeljük, apránként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a gesztenyemasszát, majd rummal vagy aromával ízesítjük. A könnyed, habosra dolgozott krémet hűtőbe tesszük, majd nyomózsákba töltve a kettévágott fánkocskákba nyomjuk.
A fánkkalapokat gőz felett olvasztott csokoládé-vaj keverékbe mártjuk és megkoronázzuk vele gesztenyés süteményeinket. Pár óra pihenés a hűtőben jót tesz a fánkoknak, mielőtt tálalnánk. Jó sütögetést kívánok!
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.