A piskóta hozzávalói:
- 6 tojás
- 2 evőkanál víz
- 8 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál zabpehelyliszt
- 3 evőkanál kakaópor
- csipet só a tojásfehérje felveréséhez
Hozzávalók a gesztenyés töltelékhez:
- 25 dkg-os gesztenyepüré
- 2 doboz tejszín (4 dl)
- 5 dkg vaj
- 1 csomag habfixáló
- 2 evőkanál kristálycukor
Hozzávalók a tetejére a csokimázhoz:
- 10 dkg étcsoki
- 1 evőkanál étolaj
- cukorgyöngy, vagy bármilyen más díszítés a csokira
Elkészítjük a kakaós piskótát. A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a kakaóport. A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A kakaós masszába beleszórjuk a zabpehelylisztet és végül a tojások keményre felvert habját. Egy nagyobb tepsibe (20 x 30 cm) sütőpapírt teszünk, s beleöntjük a piskóta tésztát. Előmelegített sütőbe berakjuk, majd kb. 180 °C-ra letekerjük a sütőt, és körülbelül 10-15 percig sütjük. Amíg sül a piskóta, a tejszínt felverjük kemény habbá a cukorral és a habfixálóval. Ha kemény lett a hab, akkor hozzákeverjük a gesztenyemasszát és a puha vajat is. Ha langyosra hűlt a piskótánk, akkor kivesszük a tepsiből, s levesszük róla a sütőpapírt. A tészta mellé rakjuk az őzgerincformát, s késsel akkorára vágjuk a piskótát, hogy pont az őzgerincformába beleférjen, és bele is rakjuk, eligazgatjuk. Ebbe pedig belerakjuk a gesztenyés töltelék felét, majd erre rárakosgatjuk a marcipángolyókat (ez nem fontos, el is maradhat), majd erre ráöntjük az összes gesztenyemasszát. Szépen eligazgatjuk, s a tetejére rakjuk a maradék piskótát, és körülbelül 3 órára berakjuk a hűtőbe. Ha letelt a 3 óra, akkor kivesszük a hűtőből, egy nagyobb tálcát kikészítünk, s rárakjuk a sütemény tetejére és felfordítjuk a sütit. Óvatosan kivesszük az őzgerincformából.
A csokit mikró kis fokozatán megmelegítjük az étolajjal, jól összekeverjük villával, és ezt szépen rákenjük a tetejére. Megszórjuk apró cukordísszel, hűtőbe rakjuk. Én mindig délután készítem el, másnapig a hűtőben tartom. Másnap már szeletelhető.
Medovarszki Tamásné receptje.
Katrin szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Live.natural oldalon, a „Mit főzzek a családnak” rovatban!