Tészta:
- 12 db réteslap
- 10 dkg vaj (nem margarin!!!)
Krém:
- 1,2 liter tej
- 5 tojás
- 30 dkg cukor
- 22 dkg búzadara
- 30 dkg vaj (!!!)
- 3 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília
- 1,5 citrom reszelt héja
Szirup:
- 15 dkg cukor
- 3 kávéskanál citromlé
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 1 dl víz
Először a krémet készítjük el. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a tejet és a vaníliás cukrot, vagy a rúd kikapart belsejét. Lassú tűzön feltesszük főni, és kavargatva hozzáadjuk a búzadarát. Ezt az egészet krémes állagúvá főzzük, ügyelve, hogy le ne égjen. Az elkészült forró krémbe belekeverünk 30 dkg vajat és a reszelt citromhéjat.
Egy tepsit kikenünk, majd egyenként belehelyezzük a kihajtogatott réteslapok felét. Mindet megkenjük olvasztott vajjal. Ezen elterítjük a még meleg krémet, lefedjük a réteslapok másik felével, szintén megkenve minden egyes réteget olvasztott vajjal. Ha a réteslap szélei túllógnak a tepsin, akkor visszahajtogatjuk a sütire. Ezután egy éles késsel teljes mélységig felszeleteljük a süteményt. Előmelegített sütőben 180°C-on addig sütjük, míg szép aranybarna színt kap.
Közben elkészítjük a szirupot, és ezt a sütőből kivett forró sütire ráöntjük. Pirított mandulával díszíthetjük. Forrón és hidegen egyaránt mennyei édesség.
Boribonka receptje.