Tészta:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1 nagy vagy 2 kisebb tojás
- vanília aroma (vagy egy vaníliarúd kikapart magjai)
- pici tej, amennyit felvesz
- 2 evőkanál kakaó
- tej
Töltelék:
- 1 kg füge
- 3-5 evőkanál cukor
- 1/4 citrom
- 1 pohár víz
A tészta felébe 2 evőkanál kakaót egy evőkanál tejjel beledolgozunk. Mindkét tésztát hűtőbe tesszük egy órára. Közben a megmosott 1 kg fügét ízléstől függően 3-5 evőkanál cukorral, egy negyed citrommal felteszünk főni, egy pohár vizet hozzáöntve. Legalább 30 percig főzzük. Én a füge héját is belefőzöm, aki nem szereti, az a megmosott fügét kanállal vájja ki, és csak a gyümölcshúst főzze össze a cukorral. Akkor kevesebb idő szükséges. A végén egy kis fahéjjal ízesíthetjük, de nem szükséges. A linzertésztát félcentiméter vastagra nyújtjuk, virág alakú formával a kakaós tésztát kiszaggatjuk, 180-190 °C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük. Közben a fehér tésztát is kiszúrjuk, és a virágokat muffin forma mélyedéseibe, vagy szilikonos süti, vagy bonbonformába ültetjük, hogy a szirmok meghajoljanak. Ezt is készre sütjük. Ha kihűltek a virágok, egy kakaósat és egy fehéret egy fél kávéskanál lekvárral összeragasztunk, majd a közepébe is teszünk lekvárt.
Hajdu Beatrix receptje.