Piskóta:
- 6 tojás
- 4 dl kristálycukor
- 6 evőkanál víz
- 1 dl étolaj
- 4 dl finomliszt
- 2 kávéskanál sütőpor
- 3 dl mák (őröletlen!)
Mézes lapok:
- 30 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 1 evőkanál méz
- 1 egész tojás + 1 sárgája
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Krém:
- 3 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg porcukor
- 1 és fél csomag margarin (kb. 35-37 dkg)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- tortabevonó
A piskótához a 6 tojássárgáját habosra keverünk 4 dl kristálycukorral, majd apránként hozzáöntjük a 6 kanál vizet, és az 1 dl étolajat. Lazán belekeverjük a 6 tojásfehérje keményre vert habját, majd óvatosan összekeverjük a 4 dl liszt, 2 kávéskanál sütőpor és 3 dl mák ŐRÖLETLEN keverékével. Lassú tűzön tűpróbáig sütjük.
A mézes lapokhoz összegyúrunk 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 1 evőkanál mézet, 1 tojást + 1 sárgáját és 1 kávéskanál szódabikarbónát. Két lapot sütünk belőle.
A krémhez habosra kavarunk 3 tojássárgáját 1 csomag vaníliás cukorral, 15 dkg porcukorral, 1 és fél csomag margarinnal. 2 csomag vanília pudingot megfőzünk 7 dl tejjel, ha kihűlt a két krémet összekeverjük.
Összeállítás:
Alulra kerül az egyik mézes lap, amire rákenjük a krém felét, rátesszük a mákos piskótát, rá a maradék krém és végül a második mézes lap. A tetejére csokoládémázat készítünk tortabevonóból.
Csokimáz helyett lehet tenni a tetejére a sütemény krémjéből, amit megszórunk durvára vágott pirított dióval (15 dkg )
Mészáros Ágnes receptje.
Kép forrása: Recept network