A tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 1 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál ecet (10 %-os)
- csipet só
A krémhez
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 2 vaníliás cukor
- 20 dkg cukor
- 9 tojásfehérje
- 10 dkg porcukor
- 1,2 l víz
- 4 dl Meggle cukrászhab
A bevonathoz:
- 10 dkg porcukor,
- 2, 5 evőkanál tej
- 1 mokkáskanál kakaópor
- 3 dkg vaj
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és 1-2 órára a hűtőbe tesszük pihenni. Két cipót formázunk belőle, kinyújtjuk és a 22×34 cm-es tepsi hátán 180 °C -on, 10-13 perc alatt megsütjük. Sütőpapírt tettem a tepsi tetejére, így könnyen lelehet csúsztatni róla. A szebbik lapot válasszuk a tetejének és az alsó felére kenjük a mázat,ami egyenes.
A máz készítés:
A kakaóport tejet cukrot összeforraljuk, amikor sűrűsödik hozzá keverjük a vajat. Azonnal bevonjuk a tetejét és a vágás felületet bejelölve elvágjuk a tetejére való négyzeteket.
A krém készítése:
A vaníliás pudingporokat 10 dkg cukorral és 2 dl vízzel simára keverjük. Egy nagy edényben 1 liter vizet felforralunk és ebben felfőzzük az előbbi masszát. A tojásfehérjét a 10 dkg porcukorral vízgőz felett keményre verjük. Majd tűzről levéve beleforgatjuk a tojások keményre vert habját kisebb adagokban.
Visszatesszük a tűzhelyre és tovább forraljuk az egészet, kézi habverővel kissé kevergetni 3-4 percig.
A tepsi aljára tesszük az egyik lapot és ráöntjük egyenletesen a krémet. A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt krémre tesszük. Rátesszük a mázas tetőket. Jól behűtjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!