A tésztához:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg porcukor
- 8 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál só
- 9 dl tej
- 2 evőkanál kakaópor + 1 evőkanál tej
A kalács lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
- 1/2 dl tej
- 1 teáskanál porcukor
A kalács locsolásához:
- 1/2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Az élesztőt kevés tejjel, cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóival jól kidolgozzuk. Háromszorosára kelesztjük. 6 részre vágjuk.
2 rúdba a tejjel összekevert kakaóport elkeverjük, és a tésztába dolgozzuk, azután 2 fehér és 1 barna rudat összefonunk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a közepét egy sodrófa segítségével benyomjuk, majd odatesszük a másik hármas fonatot. Még fél órát kelesztjük. Tojássárgájával lekenjük, én 1 teáskanál cukrot és tejet is kevertem bele. Lassú tűznél sütjük.
A sütés vége felé, amikor már majdnem kész, akkor a 1/2 dl tejet felmelegítjük, a vaníliás cukrot belekeverjük és a kalácsot meglocsoljuk. Ettől lesz a kalács szép foszlós.
(A tésztában NINCS tojás!)
Horváth Ilona szakácskönyvből sütöttem egy kis módosítással, mivel kakaóport is tettem bele. Igen, 9 dl tejjel készül, mert tejes kalács.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!