A tésztához:
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tej
- 10 dkg kristálycukor
- 3 tojássárgája
- 60 dkg liszt
- 2 evőkanál étolaj
A krémhez:
- 20 dkg kristálycukor
- 25 dkg puha vaj
- 3 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál kakaópor
A tésztához valókat az olaj kivételével a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. Az olajat csak utólag keverjük hozzá. Jó alaposan kidolgozzuk, addig dagasztjuk, amíg szépen elválik az edény falától. Ezután letakarva 45 percig langyos helyen duplájára kelesztjük.
A krémhez valókat jól kikeverjük. Sokkal jobban szeretem kristálycukorral készíteni, mert így nem szívja fel annyira a tészta sütés közben, és határozottan finomabb, igazibb, kakaósabb a végeredmény.
A megkelt tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd 6 egyenlő részre osztjuk. A kis darabokat kb. 40 cm hosszú téglalapokká sodorjuk, és a krémmel mindegyiket megkenjük. A megkent tésztákat rúd formájúra tekerjük, majd 3-3 rudat összefonunk. Ezt követően a két fonatot kizsírozott, kilisztezett tepsibe helyezzük, és egy kicsit még kelesztjük (amíg előmelegszik a sütő 180-190°C-ra). A kimaradt tojásfehérjékkel megkenjük, majd 35-40 percig sütjük. Ha úgy látjuk, hogy idő előtt túlságosan megpirulna, csökkentsük a hőt. Kihűlés után szeleteljük.
Isteni finom!!
Egy nagyon régi szakácskönyvből Szabókiné Jung Andrea készítette el.