1 rúd kalácshoz:
- 50 dkg finomliszt
- 4 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg margarin
- 4 dl tej
- 2 dkg élesztő
- csipet só
A kalács lekenéséhez:
- 1 tojássárgája
- pici tej
- 1 mokkáskanál cukor
Az élesztőt 1 dl cukros tejben felfuttatjuk. A margarint felolvasztjuk. A lisztet átszitáljuk egy kelesztőtálba. A liszt közepébe mélyedést készítünk, amelybe beleöntjük a megkelt élesztőt, majd a többi hozzávalókat is hozzáadva jól kidolgozzuk, megdagasztjuk. A langyos tejet apránként adagoljuk hozzá, mivel a liszt sikértartalmától függ, hogy szükség lesz-e mindre. Letakarjuk, vagyis a kelesztőtál fedelét rátesszük és meleg helyen duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát átgyúrjuk. 3 rudat sodrunk, majd összefonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tojássárgáját tejjel és a cukorral összekeverjük, majd kenőtollal a kalácsot lekenjük. Letakarjuk és addig kelesztjük újra, míg a formát kitölti. Előmelegített sütőben 180°C-on megsütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!