Anyósom receptje volt, gondoltam megsütöm. Jónak találtam, még eddig nem sütöttem. Gyorsan elkészül és nagyon finom!
A tésztához:
- 15 dkg zsír (20 dkg margarint használtam helyette)
- 15 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 30 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- citromlé szükség szerint
A tészta lekenéséhez:
- baracklekvár
A szóráshoz:
- fél maréknyi durvára vágott dió
A habhoz:
- 4 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1/4 citrom leve
- 15 dkg porcukor
Továbbá:
- 25 × 39 cm-es sütőpapírral bélelt tepsi
A tészta hintéséhez:
- porcukor
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi citromlével, hogy könnyen sodorható állagú legyen. 1/2-1 órára hidegen tároljuk. A tészta 3/4 részét tepsi nagyságúra sodorjuk és sodrófára tekerve az elkészített tepsibe helyezzük. Megkenjük jó vastagon baracklekvárral, a vágott dióval megszórjuk és 180°C-ra előmelegített sütőben majdnem készre sütjük (kb. 20 perc).
Ezalatt a tojásfehérjéket a cukorral és a citrom levével kemény habbá verjük. A megmaradt tésztát 1 mm-re kisodorjuk, és egy derelyevágóval felcsíkozzuk. A majdnem kész tésztát kivesszük a sütőből, a tojáshabot rákenjük, a csíkokból rácsot készítünk rá, és visszatoljuk a sütőbe. Világosra sütjük. A vékony rácsozat átsül, a habnak csak száradni kell. Ha kezdene barnulni, akkor fedjük be fóliával. Gyors, finom, olcsó nagy tepsi sütemény.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!