A tésztához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál víz
- 12 evőkanál liszt
- 12 evőkanál cukor
- 1/2 csomag sütőpor
- egy csipet só
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 20 dkg pirított dió
- 1/2 rumaroma
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk ,és a fehérjét a cukor felével, csipet sóval felverjük kemény habbá, majd betesszük a hűtőbe. A sárgákat a másik fele cukorral habosra verjük, majd hozzáadjuk a vizet, és ezzel is tovább verjük. Ez után a tojásfehérjével óvatosan összekeverjük, majd a sütőporral elkevert lisztet apránként beleszitálva lazán összekeverjük, és 175°C-on 40 percig sütjük 40 × 40 cm-es sütőformában.
Megjegyzés: Én teljes kiőrlésű lisztet, a cukot helyett pedig xilitet, illetve steviát használtam, és tökéletes lett így is.
A tészta széleit levágjuk, ez megy a töltelékhez.
Két lapba vágjuk, majd mindkét lapot lekvárral megkenjük. (Én most meggylekvárt választottam.)
A krémhez a vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzákeverjük a diót és a rumaromát, majd összekeverjük a levágott tésztaszélekkel. Az alsó megkent lapra kenjük a krémet, és ráborítjuk a másik lapot.
A tetejére 1 tábla tortabevonó (én diétásból készítettem), egy pici olaj, lehet kókuszolaj. Meleg vizet forralunk kicsi edényben, és e fölé tesszük kicsi tálban az összetördelt csokoládét és az olajat. Felolvasztjuk, és egyenletesen elkenjük a tészta tetején. Ha van időnk megvárjuk míg megköt a csoki, ha nincs akkor azonnal lehet enni!
Vinczéné Kata receptje.