A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg méz
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 15 dkg margarin
A krémhez:
- 6 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 20 dkg margarin
- 20 dkg porcukor
A tekercs töltelékéhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 8 dkg olvasztott margarin
- fél csomag sütőpor
- 1,5 dl tej
- kevés fahéj
- egy alma lereszelve
A mázhoz:
- 10 dkg tortabevonó csokoládé
- 1 evőkanál étolaj
A tekercstöltelékhez a mákot, a porcukrot, a lisztet, az olvasztott margarint, a sütőport, a tejet és a fahéjat pár percig összefőzzük, majd végül beletesszük a reszelt almát és a sütőport.
A tésztát úgy készítjük, hogy az olvasztott mézet a cukorral, a tojással és a margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet – amibe előzőleg belekevertük a szódabikarbónát – és a tejet. Összegyúrjuk, 6 egyenlő részre osztjuk. Két lapot tepsi nagyságúra nyújtunk, és tepsi hátán egyenként megsütjük. A maradék négy lapot is kinyújtjuk, majd megtöltjük a mákos töltelékkel. Bejgliszerűen feltekerjük, és egymástól kissé távolabb, tepsire rakva megsütjük.
Ezalatt elkészítjük a pudingot. A pudingport a tejjel felfőzzük, kihűlés után hozzákeverjük a cukorral kikevert margarint.
A tésztát úgy állítjuk össze, hogy az egyik mézes lapot egy tálcára fektetjük. Erre rákenjük a pudingos krém felét, majd ebbe egyformán elosztva egymás mellé fektetjük a megtöltött és megsütött rudakat. Ezután újra puding következik, majd a tetejére a másik mézes lap. Mázzal vagy porcukorral díszítjük.
A mázhoz a csokoládés vízgőz felett felolvasztjuk és a tésztára simítjuk. Fél óra múlva már szeletelhető.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!