- 15 dkg liszt (nálam fehér tönkölyliszt)
- 10 dkg cukor (nálam xilit)
- 10 dkg puha vaj
- 3 tojás
- 1 kezeletlen citrom héja és egy fél citrom leve
- 1/2 sütőpor
- kb. 30 dkg szilva, de bármilyen más gyümölcsből készíthetjük
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kiskanál fahéj
- 2 evőkanál rum
Először a vajat a cukorral és a vaníliával, reszelt citromhéjjal habosra keverjük, majd egyenként eldolgozzuk benne a tojásokat, hozzákeverjük a citromlevet is. Végül jól összekeverjük a sütőporral elkevert liszttel. Kivajazzunk egy pitesütőt, vagy gyümölcs torta formát, megszórjuk egy kevés liszttel, és beleterítjük a masszát. Ha gyümölcs torta formában sütjük, csak a középső peremig terítsük ki a tésztát, sütéskor úgyis szépen elterül a formában. A tetejére tesszük a negyedelt szilvákat, meghintjük őrölt fahéjjal és meglocsolgatjuk a rummal. Ha nagyon savanyú a szilva, akkor a fahéjjal együtt szórhatunk rá, még egy kevés cukrot. Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ha szeretjük, tálaláskor kevés porcukorral megszórjuk a tetejét. Süthetjük kisebb méretű tepsiben is.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.