Tészta:
- 60 dkg liszt
- 1 csipet só
- 2 tojássárgája
- 5 dkg cukor
- 2 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 20 dkg vaj
Töltelék:
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 dkg őrölt fahéj ( ízlés szerint )
Locsoláshoz:
- porcukor
- tej
60 dkg lisztet elvegyítünk egy csipet sóval, két tojássárgájával, 5 dkg cukorral, 2 dl tejjel és belemorzsolunk 5 dkg élesztőt, vagy egy zacskó porélesztőt. Nem szükséges felfuttatni előtte az élesztőt-én felszoktam- Átgyúrjuk, hogy a lisztet már ne lássuk benne. Ekkor beledolgozunk 20 dkg vajat ami lehetőleg lágy legyen. Két-három részletben a tésztába dolgozzuk. Sima felületű, lágy tésztát kapunk. letakarva 30 percet kelesztjük.Bőven lisztezett munkafelületen fél centiméter vastagságú téglalappá nyújtjuk. 15 dkg vajat eldolgozunk 20 dkg porcukorral és ízlés szerint őrölt fahéjjal. De azért a fahéj legyen legalább 1 dkg. Habosra kavarjuk és szépen egyenletesen elkenjük a tészta felületén. Feltekerjük és 16 szeletre vágjuk. Először félbe vágjuk a rudat, aztán a két felet megint félbe és így tovább. Sütőpapíros vagy vajazott-lisztezett sütőlapra (tepsire) tesszük őket és 15 percet kelesztjük. Közben a sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tekercseket 15 percig sütjük. Persze sütő függő,szép halványbarna legyen. Tálcára tesszük és megvárjuk míg kihűl. Ha kihűltek, porcukrot kikeverünk pár csepp tejjel és ezzel locsoljuk meg az istenien illatozó csigákat.A sok vajnak köszönhetően másnap és harmadnap is puha, mikróban vagy sütőben rámelegítve harmadnap is fenséges reggeli vagy uzsonna.
Hajdu Beatrix receptje.