A 6 tésztalaphoz:
- 6 × 2 tojásfehérje
- 6 × 4,6 dkg cukor
- 6 × 4,6 dkg darált dió
- 6 × 1 dkg liszt
Töltelék:
- 4 csomag vaníliás pudingpor
- 3 tojás
- 3 dl tej
- 15 dkg cukor
- 30 dkg vaj
- fél dl rum
Máz:
- 10 dkg fehér csokoládé
- kevés étcsokoládé
Díszítés:
- maréknyi darált dió
Minden tésztalapot külön sütünk. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként beleszórjuk a cukrot. Az összekevert diót és lisztet lazán a habba forgatjuk. 180°C-on (alul-felül sütés) kb. 18 perc alatt megsül.
A töltelékhez a pudingport, cukrot, tojásokat egy kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd beleöntjük a maradék tejet. Folyamatos keverés mellett krémsűrűségűre főzzük. Kihűtjük és hozzáadjuk a rummal habosra kevert vajat. Megtöltjük a lapokat, de a töltelékből maradjon a torta oldalára is. Az oldalára kézzel rászórjuk a darált diót. A legfelső lapot nem kenjük meg a krémmel, erre simítjuk az olvasztott fehér csokoládét.
A jellegzetes díszítéshez a torta közepéből kiindulva spirális alakban rácsorgatjuk az étcsokoládét, majd azonnal egy fogpiszkálóval hol a torta szélétől, hol a közepétől kiindulva bevonalkázzuk.
Étcsokit a zacskósat szoktam használni, mert abból szépen lehet csorgatni. Ez azért is jó, mert amíg a fehér csokit készítem és felkenem, a másik megolvad a mikróban. Az az egésznek a lényege, hogy mikor a fogpiszkálóval a díszítést készítem, még lágy egy kicsi mind a kétféle csoki, és így a torta is szépen szeletelhető lesz a rovátkák mentén. Nem kell megijedni, tényleg csak leírva látszik bonyolultnak.
Kassai Ildikó receptje.