Kakaós piskóta:
- 4 db tojás
- 25 dkg kristálycukor
- 50 ml étolaj
- 2 dl tej
- 1 kávéskanál vaníliapaszta
- 31 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 5 dkg holland cukrozatlan kakaópor
Túrókrém:
- 75 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 citrom héja és leve
- vaníliapaszta
- 400 ml Meggle cukrászhab
- 10 g porzselatin
- 50 ml hideg víz
Gyümölcskrém:
- 800 g fagyasztott erdeigyümölcskeverèk
- 10 dkg cukor
- 400 ml cukrászhab
- 12 g zselatin
A kakaós piskótához szétválasztom a tojást. A sárgáját kikeverem a kristálycukorral, majd hozzáadom az olajat, a tejet és a vaníliapasztát. Egy tálban összekeverem a lisztet a sütőporral és a kakaóporral. Kézi habverővel ezeket átszitálva 4-5 adagban a tojások sárgájás keverékhez adom, csomómentesre keverem. Felverem a tojások fehérjét, nem túl kemény habbá, majd spatulával óvatosan 3-4 adagban a kakaós masszába dolgozom. 18 cm-es sütőformában két adagban sütöm ki, 150-160°C-on, 30 percig. Tűpróba! Miután kihűlt, 2-2 felé vágtam őket. A túrókrémhez a túrót összebotmixereztem a cukorral a citrom héjjával és levével és egy kis vaníliapasztával. A cukrászhabot felvertem és spatulával a túróhoz kevertem. A porzselatint bedagasztottam a hideg vízzel, mikróban felmelegítettem, majd a túrós masszához dolgoztam. A fagyasztott erdeigyümölcskeveréket, zacskóval együtt melegvízben kiolvasztottam, kibontottam, leöntöttem róla a vizet, majd egy tálban kb. 10 dkg cukorral összebotmixereztem, majd szűrőn egy tálba átpréseltem. A cukrászhabot felvertem, majd a gyümölcspüréhez dolgoztam. A tortaformámat megmagasítottam tortafóliával, a krémeket habzsákba töltöttem. Elkezdtem építkezni. Egy piskóta, egyharmad túrókrém, egyharmad gyümölcskrémé és így tovább. Ha felépült a torta, egy éjszakára megy a hűtőbe. Másnap leszedem a formát és a tortafóliát. 25 dkg 82 %-os vajat kihabosítottam 6 evőkanál porcukorral, majd egyneműsítettem 25 dkg krémfinomságú túróval. Bevontam egy rétegben a tortát. (morzsakabát) Majd a második réteget tetszőlegesen megszínezve az előző réteg két órás hülése után felviszem a tortára, szépen elsimítva. Végül tetszőlegesen díszítjük.
Gulácsi Bertold receptje.