Egy tortalaphoz:
- 4 tojás
- 8 dkg porcukor
- 8 dkg finomliszt
- pici sütőpor
A krémhez:
- 50 dkg fagyasztott erdei gyümölcskeverék (szeder, ribizli, eper, stb.)
- 40 g zselain
- 40 dkg epres joghurt
- 25 dkg krémtúró
- 3 dl habtejszín
- porcukor ízlés szerint
Szükséges még:
- friss eper
2 db tortalapot sütünk 27 cm-es kerek tortaformában. Én szeretem inkább külön sütni, mert akkor biztosan átsül. 🙂 Az elkészült tortalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
A gyümölcskeveréket hagyjuk szűrőn teljesen kiolvadni, majd a levébe (ami kb. 1,5 dl) beleáztatjuk a zselatint. A joghurtot, a krémtúrót és a felvert tejszínhabot összekeverjük, ízlés szerint porcukorral édesítjük, majd hozzáadjuk a villával nagyjából összetört gyümölcsöket. A krémet ezután kézi habverővel jól kikeverjük, mehet bele apránként a mikróban picit meglangyosított zselatin, majd betesszük a hűtőbe pár percre dermedni, és már tölthetjük is a lapokat.
A tortaformába visszatesszük az egyik tortalapot, rá a krém, megrakjuk eperszemekkel, majd ráborítjuk a második tortalapot. Egy éjszakára betesszük a tortát a hűtőbe, majd kívülről tetszés szerint díszítjük.
Ezt a tortát vaníliás krémmel díszítettem, ehhez 2 csomag tejszínes-vaníliás pudingot felfőztem 5 dl tejjel és 4-5 evőkanál cukorral. A pudingot lehűtöttem, ezalatt 25 dkg teavajat 15 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral habosra kevertem, majd apránként hozzákevertem a pudingot. Ezzel a krémmel bekentem az egész tortát, és a tetejét leöntöttem olvasztott fehér csokoládéval. Hagytam a hűtőben picit dermedni, majd a megmaradt krémmel és kis pipacsokkal díszítettem, amelyek marcipánból vannak.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.