A tésztához:
- 5 tojás
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 10 dkg vaj
- 2 dl víz
- pici só
- 1 evőkanál gyümölcscukor (darálva)
A krémhez:
- 30 dkg eper
- 15 dkg gyümölcscukor (darálva)
- 3 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg mascarpone
- 5 dl habtejszín
- fél evőkanál étkezési zselatin
A 2 dl vizet felforraljuk a sóval, cukorral és a zsiradékokkal.Akkor jó, amikor a zsiradék teljesen elolvad a vízben. Kicsinyenként hozzáadjuk a lisztet és addig keverjük,amíg a tészta el nem válik az edény aljáról és az oldaláról. Langyosra hűtjük. A tojásokat felverjük és kis adagokban beledolgozzuk a tojást és jó alaposan, fényesre keverjük. 35 x 35 cm-es gáztepsit kibélelünk sütőpapírral és habzsák és csillagcső segítségével diónál nagyon halmokat nyomunk kicsit távolabb egymástól. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük és 20 percig sütjük ezen a hőfokon. Ekkor a tészta megemelkedik. a sütő ajtaját tilos kinyitni, mert a tésztánk összeesik. 20 perc után vissza vesszük a hőfokot 150°C-ra, és még tovább sütjük 20-25 percig. Ekkor lesz jó ropogós a tészta. Kicsit hagyjuk hűlni, majd vágjuk le a fánk kalapját.
Krém elkészítése:
A megmosott epret a két fajta cukorral botmixerrel összetörjük. A zselatint kevés vízzel mikróban felolvasztjuk, kicsit hűtjük, majd hozzáadjuk az eperhez és a mascarponéval homogénre keverjük. Közben felverjük a tejszínt, 2 dl-nyit óvatosan hozzáadunk. A fánkok tetejét levágjuk, a tészta hártyáját kiszedjük és habzsák segítségével megtöltjük a a fánkokat, majd a maradék tejszínnel kidíszítjük a tetejét, végül ráhelyezzük a fánk tetejét . Porcukorral meghintjük.
Krém elkészítése:
A megmosott epret a két fajta cukorral botmixerrel összetörjük. A zselatint kevés vízzel mikróban felolvasztjuk, kicsit hűtjük, majd hozzáadjuk az eperhez és a mascarponéval homogénre keverjük. Közben felverjük a tejszínt, 2 dl-nyit óvatosan hozzáadunk. A fánkok tetejét levágjuk, a tészta hártyáját kiszedjük és habzsák segítségével megtöltjük a a fánkokat, majd a maradék tejszínnel kidíszítjük a tetejét, végül ráhelyezzük a fánk tetejét . Porcukorral meghintjük.
Mészáros Erika receptje.